Субота, 20.04.2024, 07:53
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

КЛПЗ "Носівська ЦРЛ ім.Ф.Я.Примака"

Головна » 2019 » Лютий » 1 » 4 лютого 2019 року Всесвітній день боротьби проти раку
13:50
4 лютого 2019 року Всесвітній день боротьби проти раку

Всесвітній день боротьби проти раку

04 лютого 2019 року з ініціативи Міжнародного союзу боротьби з онкологічними захворюваннями відзначається Всесвітній день боротьби проти раку.

Мета проведення даної акції – підвищення рівня обізнаності громадськості про рак, як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, залучення уваги до своєчасного виявлення та лікування онкологічних захворювань, поширення інформації серед населення про способи профілактики.

За даними ВООЗ, щорічно у світі діагностується близько 14 млн. випадків раку і до 2030 року цей показник може вирости до 21 млн. У 2018 році від цього захворювання померли 9,6 млн. чоловік. Злоякісні новоутворення є другою з основних причин летальності у світі та практично кожної шостої смерті. Більше третини випадків раку можна уникнути завдяки профілактиці. Крім того, тягар раку можна зменшити шляхом його раннього виявлення та ведення пацієнтів, у яких розвиваються онкологічні захворювання. На Чернігівщині щороку діагностується близько 4000 пацієнтів, що захворіли на рак вперше.

Якщо говорити про локалізацію онкозахворювань, то у жінок на першому місці − рак молочної залози, на другому – рак кишківника, на третьому – рак шкіри, четверте місце посідає рак шлунку. У чоловіків лідером є рак легенів, потім рак кишківника, міхурової залози та шкіри. На жаль, хвороба не оминає і дітей – щорічно такий невтішний діагноз вперше встановлюється понад 25 хлопчикам та дівчаткам області.

Приблизно в третині випадків захворюваність на рак обумовлена ​​п'ятьма основними джерелами ризику, пов'язаними з поведінкою та раціоном харчування. Це високий індекс маси тіла, нездорове харчування, низький рівень споживання фруктів та овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну та алкоголю.

Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу, під час якого передракові ураження переходять в злоякісну пухлину. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини і трьома категоріями зовнішніх факторів, що включають:

  • фізичні канцерогени, такі як ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання;
  • хімічні канцерогени, такі як азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини (забруднювачі харчових продуктів) та миш'як (забруднювач питної води);
  • біологічні канцерогени, такі як інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами.

Ключовий момент в успішному лікуванні раку – своєчасна діагностика. Раннє виявлення будь-якого онкологічного захворювання дуже важливе, тому що через стрімке метастазування при несвоєчасному діагностуванні пухлини подолати хворобу вкрай важко, а подекуди і неможливо. Ще до появи таких симптомів, як біль або слабкість, наявність пухлини можна виявити за специфічними маркерами в крові або за допомогою УЗД та МРТ. Біопсія тканин пухлини дозволить дізнатися, доброякісна вона чи злоякісна, і продумати лікування. При ранній діагностиці та відповідному лікуванні існує висока вірогідність успішного лікування багатьох видів раку.

Існує велика кількість видів ракових хвороб. При цьому виникнення різних пухлин може супроводжуватися відмінними один від одного симптомами. Але є спільні першочергові ознаки, на які важливо звернути увагу, так як своєчасна діагностика може врятувати життя. Наступні симптоми можуть сигналізувати про розвиток злоякісної пухлини в організмі і при їх наявності необхідно обов’язково звернутися до лікаря для подальшого обстеження:

  • Втрата ваги без дієт або фізичного навантаження. Якщо зменшення обсягів тіла складно пояснити – однозначно потрібно звертатися до фахівця. З даним симптомом злоякісна пухлина може таїтися в підшлунковій залозі, стравоході, в шлунку або в легенях.
  • нічим не обґрунтований постійно локалізований біль. Один з яскравих прикладів – біль в грудях. Жінка ні в якому разі не повинна терпіти такий біль або заглушати його знеболюючими. Слід негайно звернутися до лікаря;
  • поява припухлостей або деформацій молочних залоз або інших частин тіла можуть  сигналізувати про початок хвороби;
  • Підвищена температура тіла. Пухлина послаблює організм, а імунна система реагує на це зміною температури тіла, посилаючи сигнал «у нас проблема». Даний показник зазвичай тримається в межах 37-37,2 градуса.
  • Відчуття тяжкості в певній частині тіла. Відчуття як ніби на тобі висить важка ноша може бути явною ознакою розвитку ракової пухлини.
  • збої в роботі шлунково-кишкового тракту та сечового міхура, тривалі запори, нетипова форма калу, виділення крові з сечею або стільцем та незвичайні виділення або нерегулярні кровотечі у жінок є приводом пройти медичне обстеження.
  • тривалий кашель без видимої на то причини або при палінні може говорити про рак горла, гортані, трахеї чи легенів;
  • рак шкіри характеризується зовнішніми ознаками: від зміни кольору і форми родимки, до появи плям. Довго незагойні, зяючі рани або свищі також є приводом звернутися до лікаря.

 

Прислухайтеся до свого організму і не ігноруйте його сигнали!

 

10 кроків, які допоможуть вам в профілактиці раку:

- Вживайте в їжу багато фруктів, овочів та грубоволокнистої їжі, які багаті на антиоксиданти, що здатні нейтралізувати згубний вплив на організм вільних радикалів. Вживання в їжу у великих кількостях фруктів та овочів може мати захисний ефект від багатьох ракових захворювань. І навпаки, надмірне споживання червоного м'яса і м'ясних консервів може бути пов'язано з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку. Крім того, здорове харчування, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Не зловживайте спиртними напоями. Етанол сам по собі є канцерогеном. Крім етанолу, спиртні напої містять і інші ракоутворюючі компоненти. Алкоголь підвищує ймовірність ряду типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової та прямої кишки.
- Віддавайте перевагу їжі з низьким вмістом жирів. Жарка на сковороді, на грилі, запікання в духовці – способі готування, при яких, з огляду на високу температуру, відбувається утворення хімічних речовин, що збільшують ризик розвитку раку. Скорочення кількості обробленого м'яса у раціоні (ковбаси, сосиски, хамон) допоможе знизити ризик розвитку колоректального та шлункового раку. Вживання в їжу м'яса, яке було збережено шляхом копчення або соління, підвищує ризик потрапляння в організм канцерогенів, що виробляються в процесі хімічних реакцій м'яса на вплив консервантів.
- Ведіть активний спосіб життя, займайтеся фізкультурою та спортом. Регулярна фізична активність і підтримка здорової ваги тіла поряд зі здоровим харчуванням значно знижують ризик розвитку раку.
- Слідкуйте за своєю вагою. Зайва вага призводить до гормональних збоїв в організмі, а також порушення обміну речовин. Це підсилює вироблення гормонів естрогену і інсуліну і підвищує частоту запалень в організмі. Такі процеси негативно впливають на механізм поділу клітин, що призводить до збільшення ризику онкологічних захворювань.
Щорічно проходьте профілактичні огляди. Вчасно робіть щеплення. Вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, зловживання алкоголем). Вакцинація від вірусу папіломи (ВПЛ) майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок та раку гортані у чоловіків. До 25% випадків раку в країнах з низьким та середнім рівнем доходів обумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини.
Відмовтеся від куріння. Рак легенів безпосередньо пов'язаний з тютюнопалінням. Відмова від цієї шкідливої звички знижує ймовірність захворювання. Куріння може викликати рак легенів і збільшувати ймовірність інших типів: стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура. Вживання тютюну є самим значним фактором ризику розвитку раку, на який припадає майже 22% світових випадків смерті від раку

Слідкуйте за станом своєї шкіри. Уникайте сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмаги і особливо соляріїв. Це знизить ймовірність розвитку раку шкіри.

Жінкам слід регулярно відвідувати лікаря-гінеколога, а після 40 років особливо стежити за здоров'ям своїх грудей, відвідувати лікаря-мамолога та робити мамографію.
Чоловікам для виявлення захворювань передміхурової залози слід регулярно відвідувати лікаря-уролога. Особливість раку простати полягає в тому, що злоякісне утворення розвивається дуже повільно. У початковій стадії захворювання може протікати без будь-яких помітних симптомів. Тому після 50 років чоловікам щорічно потрібно проходити медичний огляд та здавати аналізи. Чим раніше буде виявлена хвороба, тим більше шансів на успішне лікування.

 

Переглядів: 502 | Додав: ninatermus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
RSS

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Наше опитування

Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 28

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz