Вівторок, 16.04.2024, 15:27
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

КЛПЗ "Носівська ЦРЛ ім.Ф.Я.Примака"

Головна » 2019 » Травень » 31 » 14 червня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно відзначається Всесвітній день донора.
13:45
14 червня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно відзначається Всесвітній день донора.

 14 червня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно відзначається Всесвітній день донора, який у 2019 році проходитиме під гаслом «Безпечна кров для всіх».

Безпечна кров для всіх.

Донор! Яке це добре та гуманне слово! У перекладі з латинської «donare» воно означає «дарувати». У випадку з донорами крові подарунком часто є життя іншій людині.

Щомиті в усьому світі у людей різного віку та походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Кожен третій житель Землі протягом свого існування хоча б раз потребує переливання крові. Донорська кров – це цінний ресурс, як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Переливання крові та її компонентів дозволяє щорічно рятувати мільйони людей, допомагає подовжувати та поліпшувати якість життя пацієнтів з важкими захворюваннями. Гемотрансфузія необхідна при проведенні складних медичних та хірургічних процедур. Вона має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти, тощо) та відіграє найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги.

Донорська кров, яка так необхідна для порятунку важкохворих або травмованих пацієнтів, для належного лікування жінок, у яких вагітність або пологи ускладнилися розвитком кровотеч, дітей з важкими формами анемії, пацієнтів із захворюваннями крові та кісткового мозку, імунодефіцитними станами, а також пацієнтів яким проводяться складні медичні та хірургічні втручання буде безпечна тільки в одному випадку: якщо кров перестануть здавати випадкові люди заради заробітку.

Належні та надійні запаси безпечної крові можуть бути забезпечені на стійкій основі регулярного, добровільного, безоплатного донорства крові. Кров, яку здають без винагороди, вважається більш безпечною, тому що безоплатний донор, усвідомлено і не заради грошей йде на порятунок чиїхось життів, значить не стане приховувати свої хвороби (при наявності), які можуть привести до зараження реципієнта при донації. Донорство – велика відповідальність! Лише справжні помічники професійних медиків здають кров добровільно, безкорисливо, регулярно, а не від випадку до випадку. У такому разі немає ризику внести хворому разом з компонентами крові небезпечну інфекцію. До речі, нерідко постійними донорами стають саме медичні працівники. Вони, як ніхто інший, розуміють цінність донорської крові та пов'язані з переливанням чужої крові ризики.

Багато людей з недовірою ставляться до донорства, боячись завдати шкоди власному здоров'ю. Однак, на сьогоднішній день, донорство крові є абсолютно нешкідливою та безпечною процедурою. Для здорової людини воно навіть корисне. В організмі донора підвищується рівень пристосувальних реакцій, стимулюється кровотворення та зміцнюється робота імунної системи, відбувається розвантаження органів, що беруть участь в утилізації клітин крові. Тривалість життя донорів в середньому на п'ять років довша в порівнянні з іншими людьми. Крім того, регулярне донорство є профілактикою проти таких захворювань, як атеросклероз, хвороби печінки та підшлункової залози, тромбофлебіт, серцево-судинні захворювання, патології шлунково-кишкового тракту та органів травлення, ішемічна хвороба серця. До того ж ще один істотний бонус – діагностика організму перед здачею донорської крові проводиться безкоштовно.

Донором може бути будь-яка здорова людина у віці від 18 до 60 років, яка дала згоду здати кров або плазму та не має медичних чи соціальних протипоказань. Чоловіки можуть жертвувати свою кров на благі справи до п’яти разів на рік, а жінки – до чотирьох разів на рік. В організмі людини міститься в середньому близько 5 літрів крові, тобто 7% від ваги тіла. Абсолютно нешкідливою та безпечною разовою дозою донації для здоров'я донора є 450 мл, причому він втрачає переважно рідку частину крові – плазму, яка відновлюється протягом 18-20 годин. Після здачі крові у донора зберігається хороше самопочуття, апетит, нормальна працездатність.

Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя. Бути безоплатним донором – своєрідна форма солідарності: громадянської, християнської, людської. Це престижно, гідно і означає, що ти здорова людина, яка має активну громадянську позицію та бажає зробити світ трішечки кращим!

Пам’ятка
 

Міфи та правда про здачу крові

 

МІФ

ПРАВДА

Під час здачі крові можна заразитися різними хворобами.

 

Здача крові безпечна для донора – всі донорські пункти забезпечені одноразовим, стерильним обладнанням та індивідуальними системами. Шприци та голки розкривають тільки в присутності донора. Після використання вони знищуються. Навпаки, потенційний донор може перевірити стан свого здоров’я та наявність інфекційних хвороб.

Донорство – це боляче.

 

Донація – це проста та безболісна процедура. Для того щоб дізнатися свої відчуття від уколу голки, досить вщипнути шкіру на внутрішній поверхні ліктьової області.

Здача крові та її компонентів – це довга та виснажлива процедура.

Здача цільної крові займає не більше 15 хвилин, здача компонентів крові (плазми, тромбоцитів) триває дещо довше, від 30 хвилин, але не більше півтори години. Перед забором крові донору дається декілька хвилин для підготовки (випити чаю, з’їсти печиво), а після здачі – він, при гарному самопочутті, залишається в закладі на 10 хв. та отримує доплату на харчування. Також донор отримує довідку форми № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг», яка надає два вихідних дні.

«У мене розповсюджена група крові, моя кров не потрібна».

 

Саме така кров найпотрібніша! Якщо вона так поширена серед здорових, то вона так само поширена і серед хворих. Кров всіх груп – і розповсюджених, і рідкісних – потрібна постійно.

Донорство шкідливе, так як регулярні кроводачі змушують організм виробляти кров в більшому обсязі, що, в кінцевому підсумку, шкідливо для здоров'я та викликає залежність від кроводач.

 

Донорство не шкодить здоров‘ю, а навпаки покращує стан організму.

Завдяки йому нормалізується кровообіг, відбувається профілактика серцево-судинних захворювань, покращується робота імунної системи та відбувається загальне омолодження організму. Регулярні кроводачі не змушують організм «виробляти більше крові», а привчають його швидше відновлюватися після крововтрати.

Я готовий здати кров, але в екстремальному випадку – якщо станеться теракт, авіакатастрофа тощо. Це важливіше, ніж здавати кров в звичайному режимі, тим самим буде врятовано більше людей.

 

Для хворих людей кожна втрачена хвилина – екстремальний випадок.

• Будь-якої хвилини і в будь-якому місці може статися нещасний випадок з втратою крові у постраждалих.

• Здача крові та її компонентів займає деякий час, а кров може знадобитися негайно.

• Необхідно, щоб донорство було регулярним, а не екстреним – тільки так можна забезпечити постійний запас компонентів крові, в т.ч. для постраждалих в надзвичайних ситуаціях.

• Кров потрібна хворим і постраждалим цілий рік. Тому дуже важливим є регулярне донорство, що дозволяє забезпечити нормальний рівень запасів донорської крові та її компонентів постійно.

«Мене це не стосується».

 

Будь-якій людині може в якийсь момент знадобитися донорська кров.

За статистикою, кожна третя людина протягом свого життя потребує переливання крові. Сьогодні Ви можете стати донором та допомогти, адже будь-якої миті така ж сама допомога може знадобитися і вам, або вашим близьким.

 

Переглядів: 306 | Додав: ninatermus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
RSS

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування

Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 28

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz